Wydarzenia
Seminarium- mgr Joanna Łęska
Data dodania: 25-03-2019 | Autor: Anna Chwał
W dniu 27 marca 2019 r. r. (środa), o godz. 13.30, w Audytorium – sala 1023 budynku UJD przy Al. Armii Krajowej 13/15, odbędzie się Seminarium, w trakcie którego mgr Joanna Łęska (Katedra Chemii Nieorganicznej, Analitycznej i Środowiska) wygłosi wykład pt. "Zatężanie i oznaczanie jonów ołowiu i kadmu w próbkach żywności z wykorzystaniem polimerowych membran inkluzyjnych"
Streszczenie wykładu:
Zanieczyszczenie środowiska w ostatnich latach nabiera coraz większego społecznego znaczenia. W wyniku emisji przemysłowych, komunalnych, na skutek spalania paliw, gazów odlotowych koksowni, wraz z nawozami sztucznymi wprowadzane są do środowiska coraz większe ilości substancji zanieczyszczających. Wśród nich szczególnie niebezpieczeństwo stanowią metale ciężkie. W produktach spożywczych występuje bardzo dużo związków metali ciężkich i trudno byłoby je traktować jako substancje szkodliwe dla zdrowia. Niektóre z nich są niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu człowieka, a o charakterze działania decyduje często ich zawartość w produkcie. Istnieje pewna optymalna granica, poniżej której wpływ pierwiastków śladowych na funkcje fizjologiczne może być korzystny, a powyżej grozi niebezpieczeństwem toksycznego działania.
W związku z tym zagrożeniem celowe i ważne z poznawczego praktycznego punktu widzenia jest prowadzenie badań, które w lepszy i skuteczniejszy sposób wydzielą i oznaczą jony metali ciężkich znajdujących się w żywności. Wszystkie stosowane metody analityczne oznaczania pierwiastków bezpośrednio z roztworu nie są wystarczające, jeśli zawartości analitu występują na bardzo niskim poziomie. W oznaczeniach zawartości metali ciężkich w próbkach żywności w obecnych zazwyczaj w bardzo niewielkich ilościach, niezbędne jest zatężanie. Zastosowanie urządzeń pomiarowych o wysokiej czułości i selektywności (ASA, ICP-MS), wstępne rozdzielenie matrycy od pierwiastków badanych jest niezbędne, ze względu na bardzo skomplikowany skład badanych materiałów oraz nie zawsze do końca poznane interakcje między matrycą a składnikami próbki. W laboratoriach badawczych do najczęściej stosowanych metod zatężania i rozdzielania w analizie chemicznej żywności należą: metody strąceniowe, ekstrakcja rozpuszczalnikowa, ekstrakcja do fazy stałej przy użyciu wymieniaczy jonowych i różnych sorbentów oraz zatężanie elektrochemiczne.
W wystąpieniu przedstawiona zostanie metoda ekstrakcyjnego zatężania jonów Pb(II) i Cd(II) po mineralizacji próbek żywności do fazy organicznej oraz nowa opracowana metoda zatężania z wykorzystaniem polimerowych membranach inkluzyjnych. Membrany te syntetyzowano na drodze immobilizacji przenośnika tj. kwasu dinonylonaftaleno sulfonowego oraz plastyfikatora eter ortonitrofenylopentylowy do matrycy z CTA. Zoptymalizowano proces ze względu na składu membrany inkluzyjnej oraz skład fazy odbierającej. Przeprowadzono analizę kolektywnego zatężonych jonów ołowiu i kadmu w roztworach po mineralizacji mikrofalowej próbek żywności metoda transportu przez polimerowe membrany inkluzyjne oraz oznaczenie ich za pomogą płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej (FAAS). Jednocześnie porównano zastosowane metod zatężania pod względem przydatności analitycznej przeprowadzając analizę parametrów walidacyjnych metod. (Joanna Łęska)