Wydarzenia
STUDIA PODYPLOMOWE-BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI
Data dodania: 05-02-2019 | Autor: Anna Chwał
Instytut Chemii, Nauk o Zdrowiu i Żywności od semestru letniego roku akademickiego 2018/2019 uruchamia studia podyplomowe na kierunku Bezpieczeństwo i Jakość Żywności
Studia podyplomowe na kierunku BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI prowadzone będą na Wydziale Matematyczno-Przyrodniczym Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie. Są one skierowane do osób, które posiadają wyższe wykształcenie i są zatrudnione w jednostkach związanych z produkcją, dystrybucją i kontrolą żywności oraz dla osób z wyższym wykształceniem kierunkowym, które chcą podnieść swoje kompetencje.
Celem studiów jest usystematyzowanie i poszerzenie wiedzy z zakresu bezpieczeństwa
i jakości żywności. W programie studiów znajdują się przedmioty umożliwiające zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności.
Studia podyplomowe trwają 2 semestry, a program kształcenia obejmuje 180 godzin dydaktycznych. Planowany termin rozpoczęcia I cyklu studiów to semestr letni roku akademickiego 2018/2019.
W programie nauczania studiów podyplomowych na kierunku Bezpieczeństwo i Jakość Żywności uwzględniono następujące moduły: towaroznawstwo i technologia żywności, zagrożenia żywności, organizacyjno-prawne aspekty funkcjonowania zakładów produkcji żywności, systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności, zarządzanie jakością, jakość żywności i żywienia, systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz standardy żywnościowe.
Po ukończeniu studiów Słuchacze otrzymują Świadectwo Ukończenia Studiów Podyplomowych wydane przez Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie.
Zajęcia dydaktyczne odbywać się będą w budynku Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie przy al. Armii Krajowej 13/15. Uczelnia dysponuje odpowiednią bazą dydaktyczną i wykwalifikowaną kadrą.
Studia prowadzone będą w formie dwudniowych zjazdów zgodnie z organizacją roku akademickiego. Planuje się organizowanie sześciu zjazdów w semestrze. Zajęcia będą zorganizowane w postaci wykładów i ćwiczeń, podczas których wykładowcy zastosują nowoczesne formy przekazu. Zajęcia będą prowadzone przez pracowników naukowo - dydaktycznych Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza
w Częstochowie.
*Rekrutacja odbywa się na podstawie analizy dokumentów przedłożonych przez kandydata w ramach ustalonego limitu miejsc. Rekrutacja będzie odbywać się będzie w Sekretariacie Instytutu Chemii, Nauk o Zdrowiu i Żywności Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza, al. Armii Krajowej 13/15 (p. AB-005).
Wymagane dokumenty:
-informacja dot. przetwarzania danych osobowych
· -podanie,
· - dyplom ukończenia studiów,
· - dwie fotografie legitymacyjne,
- kserokopia dowodu osobistego
Minimalna liczba uczestników: 15 osób.
Odpłatność za semestr 2000 zł
Serdecznie zapraszamy!