Wydarzenia
Seminarium- dr Renata Barczyńska-Felusiak
Data dodania: 19-11-2018 | Autor: Anna Chwał
W dniu 5 grudnia 2018 r. (środa), o godz. 12:15, w Audytorium – sala 1023 budynku UJD przy Al. Armii Krajowej 13/15, odbędzie się Seminarium, w trakcie którego dr Renata Barczyńska-Felusiak (Katedra Dietetyki i Badań Żywności) wygłosi wykład pt. "Modyfikacja składu mikrobioty jelitowej dzieci z nadwagą i otyłością pod wpływem dekstryn ze skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej."
Streszczenie wykładu:
Mikrobiota jelitowa pełni istotne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka, wpływając między innymi na zachodzące w nim procesy metaboliczne oraz funkcje immunologiczne i fizjologiczne. W ostatnich latach podkreśla się rolę mikrobioty jelitowej w rozwoju chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, nieswoiste zapalenie jelit czy rak jelita grubego. Wiele badań wskazuje, że nadwaga i otyłość związana jest między innymi w znacznym stopniu ze zmianami w kompozycji i funkcji metabolicznej mikrobioty jelit. Uznaje się, iż szczególnie istotne jest zachowanie prawidłowej proporcji szczepów bakterii należących do typów Bacteroidetes i Firmicutes.
Dieta wpływa bezpośrednio na skład i aktywność mikrobioty jelit, a ta na powstawanie nadwagi i otyłości. Dlatego w swoich badaniach zajęłam się wykorzystaniem preparatów, które byłyby dobrze tolerowane przez organizm, a jako dodatek do diety stymulowały wzrost korzystnych dla zdrowia mikroorganizmów. Swoje badania skoncentrowałam na produktach skrobiowych, takich jak preparaty błonnikowe - oporne dekstryny otrzymywane ze skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej, udowadniając ich właściwości prebiotyczne zarównow badaniach in vitro jak i in vivo.
Podczas wykładu omówione zostaną rezultaty prac prowadzonych w celu określenia składu i proporcji mikroorganizmów w kale polskich dzieci z nadwagą i otyłością oraz sprawdzenia czy różnią się od składu bakterii kałowych polskich dzieci z prawidłową masą ciała jak również wykazania czy dekstryny otrzymane ze skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, mogą aktywować wzrost dominujących rodzajów bakterii Bacteroides, Prevotella, Bifidobacterium, należących do typów Bacteroidetes, Actinobacteria i ograniczać wzrost Clostridium, Lactobacillus należących do typu Firmicutes, tym samym modyfikować proporcje bakterii uznanych za istotne dla zmniejszenia rozwoju nadwagi i otyłości u dzieci.
Wykazałam, że mikrobiota kału polskich dzieci z nadwagą i otyłością oraz dziec z prawidłową masą ciała jest odmienna. W kale dzieci z nadwagą i otyłością dominują szczepy bakterii Clostridium należące do typu Firmicutes, szczepy z typu Bacteroidetes i Actinobacteria stanowią mniejszość.W kale dzieci z prawidłową masą ciała proporcje tych bakterii są odwrotne. W kale dzieci z nadwagą i otyłością stężenie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) jest niższe niż w kale dzieci z prawidłową masą ciała. Udowodniłam, że dekstryna otrzymana ze skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej stanowi źródło węgla dla wszystkich wyizolowanych bakterii. Rodzaj dekstryn ziemniaczanych i kukurydzianych oraz fakt, że do procesu otrzymywania dekstryn zostały zastosowane różne kwasy organiczne (cytrynowy, winowy) nie powoduje istotnych różnic w stopniu wykorzystania dekstryn przez bakterie. Jednak tylko dla dekstryn otrzymanych ze skrobi ziemniaczanej wykazałam zdolność selektywnej aktywacjiwzrostu szczepów Firmicutes, Bacteroidetes i Actinobacteria.Zjawiska takiego nie wykazałam dla dekstryn otrzymanych ze skrobi kukurydzianych. W badaniach in vivo na szczurach dowiodłam, iż wzbogacanie diety dekstrynąotrzymaną ze skrobi ziemniaczanej prowadzi do korzystnych zmian liczebności i proporcji dominujących w jelitach bakterii należących do typu BacteroidestesFirmicutes oraz Actinobacteria, które mogą sprzyjać ograniczaniu powstawania nadwagi i otyłości. (Renata Barczyńska-Felusiak)