Wydarzenia
Seminarium-mgr Dorota Bajek
Data dodania: 29-05-2018 | Autor: Anna Chwał
W dniu 6 czerwca 2018 roku o godz. 12.15 w Audytorium – sala 1023 budynku UJD przy al.Armii Krajowej 13/15, odbędzie się Seminarium, w trakcie którego mgr Dorota Bajek (Zakład Chemii Nieorganicznej, Analitycznej i Środowiska) wygłosi wykład pt. "Oznaczanie zawartości wybranych składników mineralnych w próbkach produktów spożywczych metodą płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej ".
Streszczenie wykładu:
Makroelementy takie jak sód, potas, magnez i wapń stanowią ważną grupę substancji odżywczych potrzebnych organizmowi ludzkiemu w ilościach większych niż 100 mg dziennie. Z tego powodu oznaczanie składników mineralnych w produktach spożywczych stanowi ważny aspekt analizy żywności. Płomieniowa absorpcyjna spektrometria atomowa jest metodą powszechnie stosowaną do wykrywania i oznaczania ilościowego składników mineralnych występujących w produktach spożywczych. Istotnym czynnikiem wpływającym na wyniki prowadzonych oznaczeń jest również sposób mineralizacji próbek.
Przedstawione wyniki badań dotyczą oznaczania zawartości wybranych składników mineralnych w próbkach żywności należących do różnych grup środków spożywczych pozwoliły na określenie wpływu zastosowanego sposobu mineralizacji na wyniki oznaczeń i wartości podstawowych parametrów walidacyjnych metody. Zastosowane odważki próbek uzależniono od warunków mineralizacji i od stopnia jednorodności próbki. Wyznaczone granice wykrywalności i oznaczalności wykazały zbliżone wartości w przypadku obu zastosowanych sposobów mineralizacji, jednakże wyższe wartości odnotowano w przypadku suchego spopielenia próbek. Granice oznaczalności oznaczanych pierwiastków (wapń, magnez, sód, i potas) nie przekroczyły założonej wartości 1,5 mg/l. Wyznaczone wartości współczynników zmienności wzorcowania nie przekroczyły założonej wartości 10 % w przypadku żadnego z oznaczanych pierwiastków, przy czym ich największe wartości odnotowano przy oznaczaniu wapnia zarówno po suchym spopieleniu próbek, jak i mineralizacji mikrofalowej. Na wartość współczynnika odzysku poza czynnikami wymienionymi powyżej istotny wpływ miał również poziom wzbogacenia próbek i stopień ich rozcieńczenia.
Analiza parametrów walidacyjnych metody wykazała, że sposób mineralizacji próbek rzeczywistych i fortyfikowanych żywności na zawartość wapnia, magnezu, potasu i sodu oznaczoną metodą płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej miał niewielki wpływ. Przygotowanie próbek do badań techniką suchego spopielenia próbek może generować więcej błędów analitycznych ze względu na bardziej złożoną procedurę postępowania. W przypadku mineralizacji mikrofalowej natomiast procedura postępowania jest znacznie mniej złożona, co pozwala na szybsze przygotowanie próbek do analiz. (Dorota Bajek)