Nauka » Tematyka badawcza » Katedra Dietetyki i Badań Żywności
Tematyka badawcza Katedry Dietetyki i Badań Żywności mieści się ściśle w dziedzinie nauk medycznych i o nauk zdrowiu oraz nauk rolniczych. Zainteresowania naukowe pracowników Katedry koncentrują się wokół spożywczych i niespożywczych zastosowań polisacharydów, bezpieczeństwa i higieny żywności, metabolomiki i mikrobiologii, stanu odżywienia i żywienia osób w różnym wieku, dietetyki, chorób dietozależnych jak otyłość, cukrzyca i niealkoholowe stłuszczenie wątroby.
Tematy badawcze Katedry Dietetyki i Badań Żywności obejmują:
1. Badania nad skrobią, jej funkcjonalizacją dla celów spożywczych (błonnik pokarmowy, prebiotyki) i niespożywczych (biodegradowalne opakowania do żywności, folie rolnicze
i ogrodnicze).
2. Nowe materiały opakowaniowe i okrywające na bazie skrobi, maltodekstryn i pirodekstryn, w tym materiały do mikrokapsułkowania i kontrolowanego uwalniania substancji biologicznie aktywnych.
3. Metabolomika żywności i żywienia, obejmująca m.in. identyfikację i badania nad markerami ustrojowymi pobrania z dietą składników odżywczych i zanieczyszczeń żywności.
4. Jakość i bezpieczeństwo żywności, w tym badania nad składnikami żywności, ze szczególnym uwzględnieniem tłuszczu i kwasów tłuszczowych.
5. Mikroorganizmy jelitowe dzieci z nadwagą i otyłością oraz modyfikacja ich składu
i aktywności pod wpływem dekstryn ze skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej.
6. Ocena żywienia osób starszych po 65 roku życia.
7. Badanie wzorów żywieniowych oraz nasilenia cech indeksu zdrowotnego diety
w relacji do poziomu aktywności fizycznej i wybranych cech antropometrycznych osób badanych.
8. Ocena bezpieczeństwa żywnościowego w gospodarstwach domowych osób starszych
w Polsce z uwzględnieniem wybranych uwarunkowań ekonomicznych, środowiskowych
i indywidualnych.
9. Wykorzystanie roślinnych systemów ekspresji do produkcji białek o znaczeniu medycznym jak np.: antygeny chorobotwórcze i przeciwciała monoklonalne.
10. Badanie związku pomiędzy stopniem stłuszczenia, nasileniem procesów zapalnych oraz włóknieniem wątroby w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby a stężeniami w surowicy wybranych cytokin i czynników wzrostu w celu oceny potencjalnej przydatności badanych czynników do monitorowania niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz do wyjaśnienia patomechanizmów zachodzących w wątrobie.