Nauka » Tematyka badawcza
Prace naukowo-badawcze prowadzone w Instytucie Chemii, Nauk o Zdrowiu i Żywności obejmują następujące obszary wiedzy:
- obszar nauk ścisłych - dziedzina nauk chemicznych,
- obszar nauk przyrodniczych - dziedzina nauk biologicznych,
- obszar nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych - dziedzina nauk rolniczych,
- obszar nauk medycznych i nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej - dziedzina nauk medycznych i dziedzina nauk o zdrowiu.
W ramach powyższych obszarów wiedzy można wyróżnić następujące wiodące obszary badawcze:
1.Badania strukturalne, fizykochemiczne, biodegradacji oraz fitotoksyczności nowych materiałów polimerowych i związków biologicznie czynnych o właściwościach herbicydowych;
2.Procesy jonowymienne z wykorzystaniem kompleksów metali z ligandami makrocyklicznymi;
3.Badania strukturalne i fizykochemiczne związków międzymetalicznych, metaloorganicznych, kompleksowych oraz organicznych kryształów molekularnych i układów węglowodanowych jako materiałów elektrodowych i katalitycznych;
4.Badania środowiskowe przy użyciu klasycznych i molekularnych metod detekcji mikroorganizmów;
5.Badania nad przemianami antropogenicznymi wybranych środowisk lądowych i wodnych;
6.Poszukiwania i badania cząsteczek chemicznych i biologicznych jako czynników antybakteryjnych, antywirusowych oraz antynowotworowych;
7.Badania zmierzające do wyjaśnienia roli mikrobioty jelit jako czynnika mającego wpływ na etiologię otyłości.